УЧЕНИЦИ ПОДСТАКЛИ БРАТИМЉЕЊЕ
31.03.2012

Градоначелник општине Дулен (Doullens) у Француској, Cristian Vlaeminck и председник Градске општине Палилула-Ниш проф.др Игор Новаковић, на основу узајамних намера општина и успостављене сарадње гимназија, потписали су Споразум о сарадњи локалних управа. Овим  поводом, у просторијама општине Палилула Споразум о сарадњи озваничили су и директори гимназија, проф.Олга Драгојловић директорка гимназије „Светозар Марковић“ и професор Патрик Ферат, Lycee de L`Authie, Дулен (Француска). Овом свечаном догађају присуствовао је и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула и Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула.

Сарадња Гимназије "Светозар Марковић" са француском гимназијом отпочела је пре 4 године, уз обострану жељу и интерес да се таква сарадња продуби, да се размене искуства и да ученици обогате знање француског језика кроз контакте са својим вршњацима. Мотивација ученика и предавача наших гимназија о братимљену општина је била пресудна-рекао јер Cristian Vlaeminck градоначелник општине Дулен (Doullens) Република Француска. Свесни смо да омладина једног краја света има потребу да упозна омладину с другог краја света. И добро је што постоји сарадња између две гиманзије и братимљење два града. И ако постоји разлика у броју становника наших општина, постоји пуно тога што нас повезује и мотивише да успоставимо сарадњу. Захваљујем се председнику општине Игору Новаковићу на срдачном пријему. Биће ми задовољство да крајем маја и почетком јуна дочекам делегацију гимназије „Светозар Марковић“ и председника општине Палилула у нашем граду. Одувек се говорио да путовања обогаћују омладину односно омладина је предодређена да истражује и повезује. Пример братимљења општина Дулен и Палилула то потврђује.

Срећни смо због тога што су деца допринела овом братимљењу, што ће се развијати пријатељства која могу да донесу само добро. Нарочито на пољу науке и стручне сарадње, истакао је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Познато је да се појам братимљења појавио након Другог светског рата. То је касније прерасло у једну културно-историјску размену искустава, знања. Братимљење улази у моду поново током `90-их година. Земље централно–источне Европе, које су прошле процес транзиције кроз уговоре о братимљењу успешно и убрзано су се развијале и постајале чланице ЕУ. По речима председника Новаковића битан сегмент братимљења је економски аспект а он се одвија кроз директну економску сарадњу између компанија са територија општина које су братимљене. Постоји и друга сфера тог економског аспекта где ЕУ подржава облике сарадње градова чиме се стиче могућност коришћења различитих  фондови који се баве „твинингом“ и из којих се добијају бесповратна средства за такве пројекте.

Проф. Патрик Ферат, директор Lycee de L`Authie, Дулен (Француска) је подсетио да потписивање споразума школа је конкретизација четворогодишње сарадње Установа чији сам ја директор, рекао је Патрик Ферат и гиманазија „Светозар Марковић“ размениле су посету 2008. године, први пут у потрази за међународним партнером. Након годину дана неког виртуалног контакта, 2010. године угостили смо прву делегацију из Србије, директорку и професорку француског језика. У 2011. години одлучили да организјемо прву размену наших ученика. Треба знати да таква братимљења имају специфиност, да су ученици примљени од стране породица које омогућавају да се упозна и култура другог. Сада смо пожелели да то озваничимо нашим документом. Општина Дулон је одувек подржавала овакве пројекте и наша иницијатива о братимљењу школа отворила је могућност и братимљене наших општине, како би се сарадња проширила и на друге пројекте. По речима професорке Олге Драгојловић, директорке гимназије „Светозар Марковић“, када се пре четири године кренуло са отварањем специјализованог одељења где се део наставе слуша на француском језику, желели смо да деци омогућимо да додатно упознају културу и начин живота Француза. Успоставили смо сарадњу са одговарајућом школом, боље  упознали образовни системо и начин живота у Француској. Тренутно смо угостили групу од 18 ученика и професора из града Дулон, које смо упознали са знаменитостима нашег града.

Град Дулен (Doullens) налази се на стотинак километара од Париза, на северо-западу Француске. Удаљен је свега 30 км од Амијена (Amiens), административног центра области Пикардија (Picardie). Након општине Своге у Бугарској, Архуса у Данској, Дрвара у Федерацији БИХ, Дулен је четврти град у иностранству са којим је  Градска општина Палилула братимљена.